Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru Süreci
Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurmak için öncelikle ilgili sigorta şirketine başvuru yapılması gerekmektedir. Sigorta şirketi yapılan başvuruya 15 gün içerisinde cevap vermesi gerekmektedir. Sigorta şirketi 15 gün içerisinde başvurana herhangi bir cevap vermemesi durumunda ilgili Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapabilir. Sigorta şirketi yapılan başvuru üzerine talepte bulunan başvuru sahibine ödeme yaptıklarında yapılan ödeme değer kaybı zararından daha az olduğu takdirde yapılan ödeme miktarına itiraz edebilirler. Sigorta şirketi itiraz edilen ödeme miktarı için başvuru sahiplerine kesin kararı bildirdikten veya 15 gün içerisinde talep edilen ödemeyi yapmaması halinde başvuran tarafından Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurulabilir.
Sigortacılık kanunu madde 30/12 gereğince ;’’ hakemin verdiği kırkbin Türk Lirasına kadar olan kararlar her iki taraf için kesindir. Kırkbin Türk Lirasının üzerindeki kararlar için temyize gidilebilir. Her halükârda Hukuk Usûlü Muhakemeleri Kanununun 533 üncü maddesi hükümleri saklıdır. Temyize ilişkin usûl ve esaslar hakkında Hukuk Usûlü Muhakemeleri Kanunu uygulanır.’’
Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru Sırasında Gerekli Evraklar
Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılan başvuruların kabul edilmesi ve lehe sonuçlanması durumunda sigorta şirketi zararı ödemek zorundadır. Verilen kararı komisyon taraflara ve mahkemeye tebliğ etmektedir. Anlaşmazlık miktarı 5.000 TL bedele kadar rakamlarda hakem kararları kesin olmaktadır. Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılacak başvurularda şikayet ve anlaşmazlık konusu en fazla dört ay içerisinde sonuçlandırılması gerekiyor.
5.000 TL üzerindeki anlaşmazlık ve uyuşmazlıklarda hakem kararlarına bir defaya özgü olarak itiraz edilebilir ve itiraz komisyona yapılacaktır.
Yapılacak itiraz, hakem kararından 10 gün içerisinde , komisyona yapılmalıdır. İtiraz sonrası en geç iki ay içerisinde karar verilir ve taraflara komisyon tarafından tebliğ edilmektedir. İtirazlarda 40.000 TL üzerindeki anlaşmazlıklar için tarafların temyize gitme hakları bulunmaktadır.
''SAYGILARIMIZLA CAPİTAL HUKUK''