Vekaletname, bir kimsenin başka bir kimseye verdiği temsil yetkisini ne için verdiğini, kapsamını açıklayan noter tarafından düzenlenen resmi belgedir. Bir avukata kendisini temsil etmesi vekaletname vermek isteyen kişi, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ya da pasaportu ile notere giderek vekalet konusuna ilişkin vekaletname çıkartabilir.
Noter, vekalet verecek olan şahsın ve vekalet verilecek olan şahsın bilgileri aldıktan sonra, vekalet verecek olan şahsa hangi konuda(genel avukat vekaleti,özel avukat vekaleti vb.) vekalet vereceğini sorar. Bunun ardından kişi adına vekalet verilecek olan konular noter huzurunda vekaletnameye tek tek eklenir. Ardından hazırlanan bu sözleşme vekalet verecek olan şahsa imzalatılarak birer nüshası da noterde kalmak üzere verildikten sonra vekaletname işlemleri tamamlanmış olacaktır.
Vekaletname düzenleme yetkisi ülkemizde noterlere , yabancı ülkelerde ise Türk elçilik ve konsolosluklarına verilmiştir. Türkiye’de bulunan herhangi bir noterde genel ve özel vekaletname düzenlenir. Yabancı ülkelerde bulunan Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarının da vekaletname düzenleme yetkisi mevcuttur.
Yabancı ülkelerde bulunan noter benzeri kurumlar tarafından düzenlenen evraklar ise yetkili makamın düzenlediğine ilişkin Türk Konsoloslukları tarafından onaylanması ve şerh düşülmesi halinde vekaletname yerine geçerek kullanılır.
GENEL VEKALETNAME
Genel vekaletname tüm dava ve takiplerde temsilcilik söz konusu kılar. Ancak genel vekaletname ile verilen yetkiler; özel vekaletname gerektiren dava, takiplerde kullanılamaz. Genel vekaletname, kişinin açmak istediği ya da açılmış bulunan, dava takiplerini avukatın gerçekleştirmesi için düzenlenen belgedir. Noterde genel vekaletname çıkartılırken, vekaletnamede; “Ahzu kabz, sulh ve ibra, davadan ve temyizden feragat, feragati ve davayı kabul, birlikte ve ayrı ayrı vekaleti ifa, davayı ıslah” gibi yetkileri içermesini istediği ya da istemediği yönündeki talebini bildirmesi gerekir. Genel vekaletname ile vekil; müvekkil adına bağış, satış gibi tasarruflarda bulunamaz.
Genel Dava Vekaletnamesi Örneği
Microsoft Office Word Formatındaki Genel Vekâletnameyi indirmek için lütfen tıklayınız.
'' GENEL VEKALETNAME ''
Leh ve aleyhimde açılmış veya açılacak dava ve takipler ile benimde başkaları aleyhine açtığım ve açacağım bilumum dava ve takiplerden dolayı T.C yargı organlarının, meclislerinin, daire ve kuruluşlarının her kısım ve derecesinde ve/veya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde ve/veya Birleşmiş Milletlere bağlı bütün devletlerde, her sıfat ve şekilde beni temsile hak ve menfaatlerimi korumaya, haklarımın temin, müdafaa ve muhafazası için uygun göreceği bütün muameleleri yapmaya müdahil olarak davalara katılmaya, dava açmaya, tahkime ve hakem tayinine, her nevi dilekçe ve evrakları beni temsilen kendi imzası ile ilgili kurum ve kuruluşa vermeye, tebliğ ve tebellüğe, ihbarname, ihtarname ve protesto keşidesine ve cevaplar itasına tespit yaptırmaya, tanık ve bilirkişi göstermeye, karşı taraftan gösterilenleri kabul veya redde, yemin teklifi kabul ve redde, keşif yaptırmaya, keşiflerde hazır bulunmaya keşif raporlarına itiraz ve kabule, yeniden keşif talebinde bulunmaya, tutanakları imzalamaya, raporlarına, ihtiyati ve icra-i haciz ve tedbirleri almaya koydurtmaya ve kaldırmaya, dosyaları tetkike, elden evrak alıp vermeye, kayıt ve suretler çıkarmaya, hakim, hakem, bilirkişi şahit ve katipleri redde şikayete, duruşmalardan vareste tutulmam yolunda talepte bulunmaya, kararların tavzih ve düzeltilmesini istemeye, mürafaya, temyiz talebinde bulunmaya, temyiz ve mürafadan vazgeçmeyi kabule, tashihi karar talebinde bulunmaya dava nakli ve iadeyi muhakemeye, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Bölge İdare Mahkemeleri, Vergi Mahkemeleri, Vergi Daireleri, vergi itiraz, takdir, temyiz ve il uzlaşma komisyonları ve icra müdürlükleri ile kurulmuş ve kurulacak tüm mahkeme ve organlarda beni temsile, uzlaşma talebinde bulunmaya, Adalet Bakanlığı, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, diğer idari merciler ve adli ve idari mahkemeler nezdinde adli sicil ve adli sicil arşiv kayıtlarının talep edilmesi, silinmesi, düzeltilmesi ve adli sicille ilgili sair her türlü adli ve idari başvuruda bulunmaya, diğer bütün devlet dairelerinde ilgili işlemleri aynen benim gibi yapmaya, tüm kararların infazını ilgili kurum ve kuruluşlardan istemeye, İcra takiplerine, İcra-i satışlara ve ihalelere İştirake, pey sürmeye, teminat yatırmaya, çekmeye, mahsus talebinde bulunmaya, mahcuz malları alacağa mahsup ettirmeye, malları teslim ve tesellüme, daha evvel vermiş olduğum vekaletleri azil etmeye ve AHZU KABZA, sulh ve ibraya, ihtiyati haciz vaz ve fekkine, mal beyanında bulunmaya, davadan ve temyizden feragate, feragati davayı kabule, bu yetkilerin bir kısmını veya tamamı ile başkalarını da tevkil, teşrik ve azle, ve bu yetkileri birlikte veya ayrı ayrı kullanmak üzere münferiden, pey sürmeye mezun ve yetkili olmak üzere…… Barosu avukatlarından ………..adresinde mukim ………………… Vergi Kimlik Nolu Av. ……………………..tarafımdan vekil tayin edildi.
VEKİL EDEN:
ADRES: ''
Genel Vekaletname Örneği İndir :
İmza sirküleri ve yetki belgesinin notere ibraz edilmesi istenir. Aynı vekaletname ile hem şirketi temsil hem de kendisi için vekaletname düzenlenebilir. Şirket şahıs şirketi ise şirket sahibinin ya da sahiplerinin genel avukatlık vekaletnamesi vermesi yeterlidir.
Boşanma davası, nafaka, tanıma, tenfiz davaları için özel vekaletname düzenlenmesi gerekir. Avukata dava ve işlerin takibi için verilen genel vekaletnamenin kapsamı gereği, boşanma davası için kullanılamaz. Boşanma davasının takibi için ayrıca boşanmaya ilişkin yetki verilerek, özel vekaletname düzenlenmesi gerekir. Aynı zamanda vekaletname 2 nüsha olarak çıkartılmalıdır